Estetska stomatologija

Najbitniji faktor nakon funkcionalnosti i ključ u izgradnji poverenja na relaciji stomatolog-pacijent jeste estetika!

Cilj svakog stomatologa je upravo zadovoljan pacijent,koji će iz ordinacije izaći pun samopouzdanja.

IZBELJIVANJE ZUBA

sve što treba da znate

Najveći strah pacijenata od izbeljivanja I najčešće postavljena pitanja:Da li izbeljivanje oštećuje gledj i dentin?

Odgovor je-NE,ukoliko se proces vodi pod strogom kontrolom stomatologa.

Proces i definicija

U gledji i dentinu zuba se nalaze organski pigmenti koji se vremenom talože a vode poreklo od bakterijskih pigmenata,pigmenata iz hrane,kao i naših loših navika u smislu konzumiranja cigareta,obojenih pića,alkohola i prekomernim konzumiranjem kafe.Kao posledica svega toga,dolazi I do optički vidljivog prebojavanja zuba vremenom.

Izbeljivači koji se koriste za ordinacijsko i kućno izbeljivanje su hemijske supstance koje se sastoje iz dva molekula kiseonika i dva molekula vodonika odnosno vodonik peroksid,koji u kontaktu sa tkivnim tečnostima se razlaže na kiseonik i vodu.

Upravo je oksidacija osnovni process izbeljivanja,naime vezivanjem velikih pigmenata za H202,dolazi do njihove transformacije u bele i bezbojne molekule što se klinički manifestuje svetlijom nijansom zuba.

Tipovi izbeljivanja

Ordinacijsko izbeljivanje – Podrazumeva primenu visokih koncetracija H2O2 u kratkom vremenskom periodu.Nakon uklanjanja čvrstih i  mekih naslaga,pacijentu se aplikuje zaštita za gingivu.Zatim se izbeljivač postavlja na spoljašnju površinu zuba u gornjoj I donjoj vilici u periodu od 15-20 min.Ovaj process se ponavlja dva do tri puta nakon čega se uklanja izbeljivač,a aplikuje gel za remineralizaciju gledji u trajanju od 10-15 min.

NAPOMENA:Pacijenti mogu osetiti nelagodnosti u smislu peckanja u toku izbeljivanja sto predstavlja normalnu pojavu!

Kućno izbeljivanje – Nakon uklanjanja čvrstih i mekih naslaga uzimaju se otisci za gornju i donju vilicu.Pomoću ovih otisaka se izrađuju folije za izbeljivanje koje pacijent nosi noću u toku spavanja 6-8 h .Uz predaju folije,pacijentima se predaje i 3 izblejivača u koncentracijama 16 %(2) I 20% uz detaljno objašnjenje pravilnog korišćenja.

Prednosti Ordinacijskog izbeljivanja-Jednosatavan i brz proces,instant vidljivost,finansijski pristupačnije

Prednosti Kućnog izbeljivanja – Manje koncentracije H2O2 koje su preporučljivije za osetljive pacijente.

 

Keramičke fasete - VINIRi

Najviši stepen stomatologije u smislu estetike se postiže upravo popularnim vinirima.

Ukoliki ste nazadovoljni bojom,oblikom i veličinom vaših zuba,viniri predstavljaju idealno rešenje za vas

ŠTA SU TO VINIRI?

Viniri su tanke keramičke ljuspice koje se cementiraju na prednju površinu zuba i sečivnu ivicu.U nekim slučajevima zahvataju i manji deo unutrašnje površine zuba.

Viniri se izrađuju u zubotehničkim laboratorijama pomoću specijalnih CAD-CAM tehnologija a na osnovu prethodno uzetog otiska u ordinaciji.

Treba napomenuti etički moment,odnosno stepen uklanjanja zdrave zubne supstance koji je minimalan,a u nekim slučajevima I ne postoji(non-prep) zarad estetskog rezultata!

Indikacije

Promena boje,oblika i veličine zuba
Zatvaranje dijastema(razmaka između zuba).
Tetraciklinski zubi,koji nisu podložni izbeljivanju
Ispravljanje blažih anomalija u položaju

Kontraindikacije

Postoje određeni slučajevi kada se pacijentu ne preporučuje ovaj tip nadoknade,a najčešći razlozi su nepravilni zagrižaji,velika kariozna oštećenja,parodontopatija i dr.

Naime,kod nepravilnih zagrižaja okluzalne sile(sile koje se stvaraju tokom žvakanja) su mnogo većeg intenziteta i mogu nepovoljno uticati na ove nadoknade I dovesti do rascementiranja ili pucanja.

U tim slučajevima se rade protetske korekcije zagrižaja bezmetalnom ili metalokeramičkim nadoknadama u zavisnosti od situacije.

Garancija : 10 godina

Cena : 200-300 e

Kompozitne fasete

Kompozitne fasete predstavljaju nadoknade koje se izrađuju od kompozitnih materijala visoke estetike.

Indikovane su u svim slučajevima kao i keramičke fasete,ali je vek trajanja znatno manji zbog činjenice da je keramika dosta fizički otporniji materijal.

Međutim ukoliko se odrade bez greške,mogu trajati I do 5 godina.

Najveći problem kod ovog tipa nadoknade jesu odlamanje i prebojavanje.

Ali kako su ovi problemi relativno brzo rešivi,pacijenti se često odlučuju za njih jer su dosta jeftiniji od keramičkih faseta.